Innebandy

Innebandy (floorball er den Innebandyinternasjonale betegnelsen) er et ballspill som fortsatt er noe ukjent og mindre utbredt i Norge. De fleste forbinder idretten med gymtimene på skolen. Mange sammenligner også innebandy med blant annet ishockey, landhockey og bandy. Det finnes noen likheter, men alle disse idrettene har sine egne kjennetegn. Innebandy krever blant annet god fysikk som kondisjon, styrke og hurtighet. Et godt pasningsspill og gode bevegelser er også viktig. Spillet er åpent både for den tekniske spilleren og den tøffe spilleren. Det er likevel ikke tillatt med like røff nærkontakt som det er i ishockey.

Spillet

Hvert lag kan stille med maksimalt 20 spillere, men det normale er rundt 12. På banen er det seks spillere til sammen, fem utespillere og en keeper. Idretten er fartsfylt, intensiv og krevende. Derfor er det nødvendig med hyppige bytter.

Innebandy spilles innendørs på en bane som er 40*20 meter. Dette er samme størrelse som en håndballbane. Rundt banen er det et vant, dette er 50cm høyt. Målene, som er plassert litt inne på banen er 115 cm høye og 160 cm brede. Dette gjør at man også kan spille bak dem, slik som i ishockey. Kampene har tre perioder á 20 minutter. http://solaibk.com/index.php?id=3

Historien om innebandy

Innebandy har sin opprinnelse tilbake på 70-tallet. Svenske Christer Gustafsson startet verdens første innebandyklubb, Sala IBK 21. september 1979. Det startet som en treningsmåte for bandy- og ishockeyklubbene i sesongen uten is. Etter hvert ble innebandy innført i skoleverket for å øke medlemsmassen til bandyen. Det tok ikke lang tid før idretten ble svært populær spesielt da Skolemesterskapene ble arrangert. Per Wright karakteriseres som innebandyens far i Norge.

I 1988 ble innebandyseksjonen opprettet i Norges Bandyforbund. Det er likevel året 1991 som står igjen som en viktig milepæl i innebandyens historie. Det var dette året idretten offisielt ble en del av Norges Bandyforbunds idretter. I tillegg ble det også vedtatt av NIF at innebandy skulle være en inneidrett på lik linje med for eksempel håndball, og derfor også ha de samme rettighetene når det gjaldt haller. Ønsker du å vite mer om innebandyens historie? Ta en titt her: http://www.innebandy.no/historie.asp.

Hvor utbredt er i idretten i Norge?

I følge årsrapporten (2013) til innebandyseksjonen er det i dag 298 innebandyklubber i Norge. Til sammenligning har Sverige 1030 klubber (http://www.innebandy.se/sv/StatistikHistorik/Innebandyn-i-siffror/). Flest klubber og medlemmer finner vi på Østlandet. Utviklingsavdelingen i Norge jobber stadig for å utvikle idretten til en større og mer profesjonell idrett. Dette er noen av målsetningene til utviklingsavdelingen: «Flest mulig, lengst mulig»,

«Etablere innebandy som konkurranseaktivitet i hele Norge» og

«Idrett der vi møter venner, har det gøy og blir så gode som man selv vil». Målsetningene er hentet fra årsrapporten 2013 til utviklingsavdelingen http://www.innebandy.no/2012-2013/sek1213/beretning_utv.pdf.

Oversikt over antall innebandyspillere i Norge

Medlemsoversikt over innebandy i Norge

Verdens beste spillere

Hvert år kåres verdens beste innebandyspillere av det svenske tidsskriftet Innebandymagazinet. I løpet av de siste årene er det noen som har utmerket seg mer enn andre. Disse to har vunnet flere år på rad:

  • Mika Kohonen, Finland (2009-2012)
  • Emelie Lindström, Sverige (2011-2013)

Hentet fra: http://www.innebandy.se/sv/Nyheter/2010-Allmant/Varldens-basta-innebandyspelare-2013—Emelie-Lindstrom–Rasmus-Enstrom/

I år har Innebandymagazinet rangert norske Ketil Kronberg til nr.2 i verden! Kronberg er kaptein på det norske landslaget og spiller til daglig i IBK Dalen (http://innebandy.no/).

Hvem kan spille innebandy?

Innebandy er en idrett som passer for absolutt alle. Enten du er mann, kvinne, barn, pensjonist, mosjonist, har et handikapp osv. Det finnes i dag turneringer og minirunder for de aller minste og seriespill for de litt eldre. I tillegg finnes det også kameratinnebandy. Det aller nyeste og stiligste er at det også finnes EL-innebandy. Per dags dato finnes det 35 EL-innebandyklubber (http://www.nbfutvikling.no/index.php?pageID=331). Faktisk tilbys også innebandy på flere treningssentre.

Foruten en innebandykølle krever idretten kun vanlig treningstøy i form av t-skjorte, shorts og innendørs sko. Miljøet er fortsatt lite i Norge, og de fleste medlemmene finnes som sagt på Østlandet. Ikke vent med å komme i gang, hiv deg med på et lag i dag eller finn et treningssenter nær deg som kan tilby innebandy!

Ta en titt på denne videoen for inspirasjon:

Embedly Powered

Embedly Powered

 

 

 

Skrevet av:
Marielle Haarvik
Treningsinspirator Trigo Fitness AS
Følg min personlige blogg: http://mariellehaa.wordpress.com/

About Marielle Kjønås Haarvik

Sporty og livsglad jente fra Bergen. Jobber som lærer ved en ungdomsskole i Bergen. I tillegg jobbet jeg i Trigo, en bedrift som fokuserer på fysisk og mental trening. Har drevet med idrett og trening fra jeg var liten, og spiller i dag både fotball og innebandy.

One thought on “Innebandy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>