Klatring og buldring

Treningstilbud.no har oversikten over hvor du kan trene innendørs klatring i Norge. Trykk på linkene nedenfor for oversikt over:

Eller trykk her for å finne klatrevegger andre steder i Norge! 

Klatring er en sunn sport som trener hele kroppen! Klatring byr på både motorisk- Fjellklatringutholdenhet- og styrke trening.

Det er dessuten en aktivitet som egner seg i alle aldre og for hele familien. Dersom du har barn, har du kanskje merket at de har en trang til å utforske og klatre opp på det meste – bokhyller, krakker, bord og alt annet som kan klatres på.

Så hvorfor ikke gi barna en skikkelig utfordring – inkludert deg seg, ta dem med i klatreveggen!

Forskejllige typer klatring

Fjellklatring – klatring som foregår ute i natur, i bratte, regulære fjell og klipper.

Sportsklatring – klatring både utendørs og innendørs på tilrettelagte klatrevegger. I Norge er dette den mest utbredte formen for klatring.

Tauklatring – klatreren sikres her med tau. Utøveren tar med seg tauhet oppover i veggen, hvor så personen sikrer seg ved å koble tauhet til klatreveggen underveis. Alternativt så kan tauet kobles til et ankerfeste på toppen. Tauklatring brukes i de fleste typer klatring.

Isklatring – klatring på is, for eksempel frosne fosser eller isbreer. Denne formen for klatring egner seg best for klatrerer med litt erfaring, da denne formen regnes som farligere enn f.eks fjellklatring (fordi isstrukturen en mindre sikker en stein).

Speed-klatring er en konkurranseform hvor det settes opp to identiske klatreruter i veggen. To stykker konkurrerer så mot hverandre og det er første personen som klarer å klatre helt opp som vinner.

Treklatring – klatring i trær

Caving – klatring i grotter eller gruver.

Buldring

Fra engelsk, boulder, som betyr “stor stein”. Klatring på egenhånd på såkalte buldrehøyder uten tau. Det går ut på hvor høyt en utøver kan klatre uten sikringstau uten å risikere skade ved fall. 2,5 meter over bakken i et vanlig klatrerom anses ofte som en praktisk grense. Man trenger derfor ikke medhjelper eller sikring med tau.

Buldring foregår ofte på kunstige formasjoner eller store steiner. Buldring brukes som trening for klatrere, men er også en egen sport i seg selv. Amerikaneren John Gill regnes som pionér innenfor buldring som en selvstendig gren av klatring (på 1950- og sekstitallet).

Tradisjonell klatring krever stor grad av utholdenhet, mens buldring er en sport som fokuserer mer på de enkelte bevegelsene og høy ytelse. Det finnes en egne graderingsystemer for buldring, som det også finnes i andre former for klatring.

Den mest vanlige standarden i Norge er er den standarden som er utvilket for klatringen i Fontainebleau, som er et område ved Paris som er berømt for sine fantastiske forhold for buldring!

Dette trenger du av utstyr for klatring

Klatring er en sport hvor det kreves minimalt for å starte. Så man trenger ikke å investere Klatreutstyrstore summer dersom man ønsker å begynne å klatre. Selv topp utstyr koster relativt lite.

Dersom du ønsker å begynne, trenger du ikke mer enn vanlige joggesko (eller innesko). Man kan også bruke turnsokker.

I tillegg trenger man:

 • Sko
 • Hjelm
 • Sele
 • Tau og taubrems
 • Tau
 • Karabiner
 • Kalkpose

Dersom du skulle bli “bitt av basillen”, kan du dessuten også leie utstyr mange steder. NKF anbefaler å gjennomføre “brattkort” før man evt. skulle begynne med klatring, dette er en enkel opplæring i sikkerhet og utførsel.

Brattkortet og klatrekortet

Ordningen med brattkort eller klatrekort, innebærer
at utøveren behersker de Innedørs klatringgrunnleggende sikkerhetsrutinene og gir adgang til klatrevegger. Denne ordningen er laget fordi de som er ansvarlig for å drive innedørs klatrevegger, har et behov for å kontrollere at utøverne behersker rutinene og er i stand til å ta vare på egen sikkerhet.

Brattkortet eller klatrekortet, er en prøve hvor utøverne skal demonstrere at de har tilegnet seg tilstrekkelig med sikringsferdigheter og kunnskaper til å kunne opptre sikkert på klatervegger (innendørs). Testen innbefatter generell kunnskap om klatring som bl.a inkluderer:

 • Forberedelser før klatring (sele, åttetallsknute, sikringsbrems, kameratsjekk m.m).
 • Sikringsarbeid (leding, topptauklatring, nedfiring, handgrep m.m)
 • Oppe på veggen (Vise at klatreren forstår kravene til sikker ledning, innhekting, fallpotensial, korrekt nedfiring m.m)
 • Kommunikasjon og oppmerksomhet (Aktiv og tydelig kommunikasjon, signal med øyekontakt, sikker opptreden, vikeplikt, disiplinert opptreder m.m)
 • Ansvar (Klatrevettplakaten, forståelse av ansvarsprinsippene)

Brattkortet gjør at klatreren har en felles plattform for sikkerhet, både for gamle og nye klatrere. Brattkortet fokuserer på sikkerhet ved innendørs klatring og er ofte en nybegynners første møte med klatring.Brattkort er innført av Norges klatreforbund i samarbeid med klatrevegger over hele landet.

Hvor kan jeg klatre i Norge?

Det fins tilrettelagte klatrefjell i hele Norge. Mange kjente områder har sin egen fører, som er en guidebok som beskriver ruter- og klatrefelt i detalj. Du kan også benytte trær, steiner og andre klatrebare formasjoner, så det ingeting å vente på.

Treningstilbud.no har oversikten over klatrevegger i Norge – søk her og kom igang idag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>