Stress påvirker treningsresultatene

Får du ikke de treningsresultatene du ønsker deg? Stress kan være årsaken!

Du er i masse aktivitet i løpet av dagen,  gjerne opptil flere treningsøkter, tar alltid trappen fremfor heisen, går tur i lunsjen og tenker på trening når du egentlig har all rett til å roe ned med et glass vin eller en god bok.

Trening er stress. Men en god type stress. Det finnes flere typer stress, og når jeg nevner det her, tenker jeg ikke at du bare har en dårlig dag. Jeg tenker på at du har utfordringer med negativ virkning i flere aspekter i livet; Jobb, økonomi, familie, bekymringer, frustrasjon, en kronisk skade eller lignende.

Lyst å komme i gang med treningen? Treningstilbud.no har Norges største oversikt over Treningssentre og Personlige Trenere

Når vi er stresset, går kroppen inn i fight or flight modus, noe som gjør at blant annet både puls, svettesekresjon, hjerterytme og blodtrykk øker og hormonsekresjon påvirkes- også forklart som at aktiviteten av det sympatiske nervesystemet øker. Dette skjer for at vi skal være klar for utfordringen som møter oss. Den økte svettesekresjonen vil kjøle ned kroppen, mens økt hjertefrekvens vil føre til at musklene får økt tilgang på oksygen og vil gjøre at vi kan yte mer. Pupillene vil utvide seg, for et bedre syn, blodsukkeret vil øke, for å gi økt energi, immunsystemet vil gå på høygir for å holde bakterier og virus unna, samtidig som blod til for eksempel  hender, føtter og fordøyelsessystemet vil reduseres.
Adrenalin og kortisol er hormoner som relateres til stress og vil gjøre at du er klar for utfordringer som møter deg. Er du kronisk stresset, vil du også ha nivåer av adrenalin og kortisol deretter som igjen vil påvirke både fordøyelse, energi, immunsystem, følelser og metabolismen din.

HVORDAN KAN STRESS PÅVIRKE VEKTEN DIN?

 Økte nivåer av adrenalin og kortisol som et resultat av mye stress, vil føre til at leveren jobber for å opprettholde energibehovet kroppen tror du trenger fordi du er i en ”fare” situasjon – fight or flight. Blodsukkeret øker, noe som vil påvirke insulinsekresjonen og man vil oppleve for høye nivåer av insulin. Pågår dette over lengre tid, vil man kunne utvikle insulinresistens noe som igjen faktisk kan føre til Diabetes type 2. Insulin vil også føre til at fettforbrenningen hemmes.

 DU FØLER DEG BRA NÅR DU ER STRESSET SIER DU?

Ja, selvsagt gjør du det. Ved økte adrenalin og kortisol nivåer, vil du føle deg bra. Hjernen din er fokusert, du vil oppleve å ha masse energi, du føler deg våken, sansene dine er skarpe og du føler deg bedre.
Vel, for now hvertfall. Med en gang du roer ned, vil du kanskje oppleve deg irritabel, nervøs, bekymret og kanskje også deprimert. Dette er faktisk slik stressresponsen vår virker. Når nivåene av adrenalin og kortisol er høye, vil du føle deg på allerten og du vil kanskje oppleve mestringsfølelse, men når du roer ned vil du sitte igjen med en negativ følelse.

HVORDAN VET JEG AT JEG ER STRESSET?

Her er en liten sjekkliste. Svarer du JA på  flere enn 5 punkter, bør du ta en analyse av hva som faktisk stresser deg i hverdagen.

 • Dårlig søvn
 • Dårlig utholdenhet
 • Dårlig restitusjon
 • Søtsug
 • Lite sex lyst
 • Utslitt/utmattet etter en hel natts søvn
 • Konsentrasjonsvansker
 • Mottakelig for infeksjoner
 • Plutselig opplevelse av allergier
 • Lavt blodtrykk
 • Ofte kald
 • Irritabel
 • Depresjon

HVA KAN JEG GJØRE?

 Regel nr 1. Fokuser på; Hva kan du, og hva kan du ikke kontrollere?

Forsøk å ikke tenk på og la deg stresse over ting du faktisk ikke kan kontrollere. 85% av tankene våre består av bekymringer! Prøv for èn dag å ikke heng deg opp i ting du ikke får gjort noe med. Så forsøker du i 2 dager. Og så 3.

I teorien er det enkelt; Kan du gjøre noe med det, så gjør det du kan for å få ting slik at du er fornøyd. Kan du ikke gjøre noe med det, nei – da kan du faktisk ikke gjøre noe med det. La det være, move on og fokuserer på tingene du faktisk kan påvirke i riktig retning.

Treningsresultater, Null Stress

Regel nr 2. Ikke utsett ting du burde ha gjort – bare GJØR DET. Mange av oss er veldig flinke til å fantasere. Vi klarer å sette oss svært godt inn i tanker vi har om ting som burde bli gjort, noe som gjør det svært ubehagelig å for eksempel betale regninger eller lese til eksamen. Her gjelder deg å komme seg over kneika, dørstokkmila eller opp av sofaen og rett og slett bare starte og gjøre det.
Det føles så mye bedre, enn å ha dårlig samvittighet for å ha utsatt det. Det gir deg også mer tid til å gjøre tingene du har lyst til, versus å stresse over noe som burde vært gjort.
Regel nr 3. Sett deg mål. Det er ikke bare i idretten dette funker fjell. Langsiktige mål og delmål er alfa omega for å opprettholde motivasjon, som igjen er bærebjelken til alt vi gjør i livet. Sett deg mål om å gå en tur etter jobb, betale regninger før yndlingsserien på tv, lese 3 kapitler i økonomiboken før landskampen eller større og mer langsiktige mål som 120 kg i markløft før nyttår.

Dette var en liten smakebit på neste artikkel, der stressmestring, motivasjon og mentale teknikker vil være i fokus.

Hvilke tiltak vil DU ta for å redusere en stressende hverdag?
GOD UKE! :-)

//Melheimwellness.no
Instagram @pt_tmnaess

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>