Categories
Diverse

Hva er microneedling og hvordan fungerer det?

Microneedling er en populær hudbehandling som har vunnet mye oppmerksomhet i de senere årene. Denne metoden brukes til å forbedre hudens tekstur, redusere arr og rynker, samt øke absorpsjonen av hudpleieprodukter. I denne artikkelen skal vi dykke dypere inn i microneedling og utforske hvordan denne behandlingen fungerer.

Hva er microneedling?

Microneedling er en ikke-kirurgisk behandling som involverer bruk av små nåler for å skape kontrollerte mikroskopiske punkteringer i huden. Disse punkteringene stimulerer kroppens naturlige helbredelsesprosess og fremmer produksjonen av kollagen og elastin. Kollagen og elastin er proteiner som er essensielle for en sunn og ungdommelig hud.

Microneedling har sin opprinnelse i kinesisk akupunktur og har blitt brukt i mange år

for å behandle forskjellige hudproblemer. Teknikken har utviklet seg over tid, og moderne microneedling-behandlinger bruker spesialiserte verktøy og utstyr for å oppnå ønskede resultater.

Hvordan fungerer microneedling?

Microneedling fungerer ved å stimulere kroppens naturlige helbredelsesprosess. Når nålene penetrerer huden, oppstår det en kontrollert skade som aktiverer immunforsvaret. Dette fører til frigjøring av vekstfaktorer og produksjon av kollagen og elastin.

Under microneedling-behandlingen brukes en spesialisert enhet med små nåler til å gjøre punkteringer i huden. Disse nålene kan variere i lengde, avhengig av behandlingens intensitet og området som behandles. Når nålene går gjennom huden, skapes små kanaler som tillater effektiv absorpsjon av hudpleieprodukter.

Fordeler med microneedling

Microneedling har flere fordeler når det gjelder hudforyngelse og behandling av ulike hudproblemer. Noen av fordelene inkluderer:

1. Hudforyngelse og forbedring av tekstur: Microneedling stimulerer produksjonen av kollagen og elastin, som forbedrer hudens tekstur og fasthet. Dette kan bidra til å redusere synligheten av fine linjer, rynker og ujevnheter i huden.

2. Reduksjon av arr og rynker: Microneedling kan være effektivt for å redusere synligheten av arr, inkludert akne arr og strekkmerker. Ved å stimulere hudens helbredelsesprosess kan microneedling bidra til å jevne ut hudoverflaten og gi en jevnere hudtone.

3. Økt absorpsjon av produkter: De små kanalene som dannes under microneedling-behandlingen, tillater bedre absorpsjon av aktive ingredienser i hudpleieprodukter. Dette gjør at produktene kan trenge dypere ned i huden og gi bedre resultater.

Det er viktig å merke seg at resultatene av microneedling kan variere fra person til person, og flere behandlinger kan være nødvendig for å oppnå optimale resultater.

Forberedelse til microneedling-behandlingen

Før du gjennomgår en microneedling-behandling, er det noen forberedelser du bør ta for å sikre optimal resultat og minimere risikoen for bivirkninger. Her er noen råd og retningslinjer:

 1. Rådfør deg med en kvalifisert profesjonell: Det er viktig å konsultere en erfaren hudpleiespesialist eller dermatolog før du gjennomgår microneedling-behandling. De kan vurdere hudens tilstand og gi deg riktig veiledning.
 2. Unngå soleksponering: Du bør unngå overdreven soleksponering og bruk av solarium før behandlingen. Solbrent eller solskadet hud kan være mer følsom under microneedling.
 3. Rens og fuktighetsgivende rutine: Rens og fuktighetsgivende rutine er viktig for å holde huden sunn og forberedt på behandlingen. Bruk milde renseprodukter og fuktighetskremer som passer til din hudtype.
 4. Unngå bruk av sterke aktive ingredienser: Noen aktive ingredienser som retinol eller syrer kan gjøre huden mer følsom før microneedling. Det er best å unngå bruk av slike produkter noen dager før behandlingen.

Microneedling-behandlingen

Microneedling-behandlingen utføres vanligvis av en kvalifisert hudpleiespesialist eller dermatolog. Prosedyren består av flere trinn, som inkluderer:

 1. Rensing av huden: Før behandlingen starter, vil huden renses grundig for å fjerne smuss, olje og makeup.
 2. Påføring av bedøvelsesmiddel (valgfritt): Avhengig av smerteterskelen og behandlingsområdet, kan en bedøvelseskrem påføres for å minimere ubehag under behandlingen.
 3. Microneedling-prosessen: En spesialisert enhet med små nåler brukes til å lage kontrollerte punkteringer i huden. Behandlingsområdet kan variere avhengig av dine spesifikke behov og ønsker.
 4. Påføring av aktive ingredienser: Etter microneedling kan hudpleieprodukter med aktive ingredienser påføres for å dra nytte av de åpne kanalene i huden og fremme bedre absorpsjon.

Etterpleie og gjenoppretting

Etter microneedling-behandlingen er det viktig å ta vare på huden din for å sikre en god gjenoppretting og optimal resultat. Her er noen tips for etterpleie:

 1. Unngå soleksponering: Etter behandlingen bør du unngå direkte soleksponering i noen dager. Bruk solkrem med høy SPF for å beskytte huden mot skadelige UV-stråler.
 2. Unngå bruk av sterke produkter: Unngå bruk av sterke aktive ingredienser som kan irritere huden. Hold deg til milde og fuktighetsgivende produkter.
 3. Unngå intensiv trening: Det kan være lurt å unngå intensiv trening eller aktiviteter som kan få deg til å svette mye i noen dager etter behandlingen.
 4. Følg instruksjonene fra din hudpleiespesialist: Din hudpleiespesialist vil gi deg spesifikke instruksjoner og anbefalinger for etterpleie. Følg dem nøye for å sikre optimal gjenoppretting.

Det er normalt å oppleve mild rødhet og hevelse etter microneedling behandlingen, men disse bivirkningene bør avta i løpet av noen dager.

Resultater og antall behandlinger

Resultatene av microneedling kan variere avhengig av individuelle faktorer, som hudtype, aldring og behandlingsområder. Noen personer kanse forbedringer etter bare en behandling, mens andre kan trenge flere behandlinger for å oppnå ønskede resultater.

Det tar vanligvis noen uker å se de endelige resultatene av microneedling, da kroppen trenger tid til å produsere nytt kollagen og elastin. For å oppnå optimale resultater, kan det være nødvendig med flere behandlinger med riktig tidsintervall mellom dem.

Kontraindikasjoner og forsiktighetsregler

Selv om microneedling er en sikker behandling for de fleste, er det noen kontraindikasjoner og forsiktighetsregler som bør tas i betraktning. Microneedling bør unngås hvis du har:

 • Aktive hudinfeksjoner eller utbrudd av herpes.
 • Rosacea eller andre inflammatoriske hudtilstander.
 • Gravide eller ammende.
 • Historie med keloid arrdannelse.

Det er også viktig å diskutere eventuelle medisiner du bruker eller underliggende medisinske tilstander med din hudpleiespesialist før du gjennomgår microneedling-behandlingen.

Profesjonell microneedling vs. hjemmebehandling

Profesjonell microneedling hjemme utført av kvalifiserte fagfolk kan gi mer intensive og nøyaktige resultater sammenlignet med hjemmebehandling. Profesjonelle behandlinger bruker avansert utstyr og kan tilpasses dine spesifikke behov og hudtilstander.

Hjemmebehandling med microneedling-verktøy har imidlertid blitt mer populært og tilgjengelig for de som ønsker å utføre behandlingen hjemme. Det er viktig å være forsiktig og følge instruksjonene nøye hvis du velger hjemmebehandling. Det anbefales også å konsultere en hudpleiespesialist for veiledning og anbefalinger før du utfører behandlingen selv.

Vanlige spørsmål om microneedling

1. Hva er smertefaktoren? Smertefølelsen varierer fra person til person, men de fleste opplever milde ubehag eller prikking under microneedling. Bedøvelseskrem kan brukes for å minimere smerten.

2. Er microneedling trygt for alle hudtyper? Microneedling er generelt trygt for de fleste hudtyper, men det kan være kontraindikasjoner og spesielle hensyn for visse hudtyper. Det er viktig å konsultere en profesjonell for å vurdere om det er egnet for din hud.

3. Er det noen aldersgrense for behandlingen? Microneedling kan utføres på voksne i ulike aldre. Det er ingen spesifikk aldersgrense, men det kan være viktig å vurdere individuelle behov og tilstander.

4. Hvordan vet jeg om microneedling er egnet for meg? Det beste er å konsultere en erfaren hudpleiespesialist eller dermatolog som kan vurdere din hud og gi deg riktig veiledning basert på dine individuelle behov og mål.

Konklusjon

Microneedling er en effektiv og populær behandling for hudforyngelse og behandling av forskjellige hudproblemer. Ved å stimulere produksjonen av kollagen og elastin kan microneedling forbedre hudens tekstur, redusere arr og rynker, samt øke absorpsjonen av hudpleieprodukter. Før du gjennomgår microneedling-behandlingen, er det viktig å konsultere en profesjonell og følge riktig etterpleie for å oppnå optimale resultater og sikre en god gjenoppretting.

FAQs

 1. Hvor lang tid tar en microneedling-behandling?
 2. Er det noen risiko for bivirkninger med microneedling?
 3. Hvor ofte bør man gjenta microneedling-behandlingen?
 4. Kan microneedling brukes på andre deler av kroppen enn ansiktet?
 5. Hva er kostnaden for en microneedling-behandling?